• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/harman_der@hotmail.com
  HARMANALANI KÖYLÜLERİ KÜLTÜR VE SOSYAL YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Önce Güvenlik

Merhabalar Sevgili Hemşehrilerimiz,

Devir iletişim devri, paylaşım devri; devir hız devri; bu devir insanlığın en hızlı ve en arzu edilen devri... Ama ideal değil... Bunu unutmamak lazım. İçinde pek çok fırsat olduğu gibi, inanılmaz tehlikeler de barındırıyor. 

Yeni çağda nimetlerden yararlanmak, tehlikelerden korunmak için yapılacak bir tek şey var. O da uyanık olmak lazım.

Burada yazılanlar sadece bu amaç için yazılmaktadır.

Allah (C.C.) bizleri görünür görünmez belalardan, kazalardan korusun...

 

  • Bankalar tarafından verilen kredi kartı ve ATM kartlarının üzerine kesinlikle şifrenizi yazmayınız.

  • ATM makinaları ile işlem yaparken etrafınıza dikkat ediniz. Sizi izleyen şüpheli kimseler var ise kesinlikle işlem yapmayınız.

  • Eğer işlem yaparken kartınız makineye sıkışırsa, makine kartınızı alıkoyarsa etrafta size yardımcı olmak isteyen kişiler türer. Onlara itibar etmeyiniz. Büyük bir olasılıkla onlar da şebekenin üyeleridir. Bu gibi durumlarda hemen ilgili bankanın Müşteri Hizmetleri Servisi'ni arayınız. Ve mutlaka kendi telefonunuzdan arayınız.

  • ATM makinasında sıradışı bir şeyler olduğunu sezerseniz asla orada işlem yapmayınız.

  • Sokakta tanımadığınız kişiler size para bütünletmek ya da para bozdurmak için gelebilirler. Asla yardımcı olmayınız. Sahte paraları yedirirler.

  • Polis’ten arıyoruz derlerse inanmayın. Bunun söyleyenlere de “Efendim ben şu karakoldayım siz oraya gelin." deyin. Bu türden aramalar genelde kişileri dolandırmak için yapılmaktadır. Mesela geçenlerde bir sanatçı dolandırıldı.

  • Sizden birisini birileri arayıp da kredi kartı bilgilerinizi isterse sakın vermeyin. Bunu da kart bilgilerinizi alıp, onunla harcama yapmak isteyenler yapar. Kısaca dolandırıcılar yapar. Bu gibi durumlarda şunu düşünmek lazım. Bir banka hiçbir zaman müşterilerini arayıp da çok özel bilgilerini sormaz. İstese üstelik bu bilgileri sisteminden görebilir. Bunu akıldan çıkarmamak lazım.

  • Size gelen cevapsız aramaları tanımıyorsanız asla aramayın. Bu da önemli bir dolandırma taktiğidir. Önce hal hatır sorarlar. Sonra da bazı bilgilerinizi deyip, en önemli bilgilerinizi ele geçirirler.

  • Kapınıza gelen ve elinde sıvı olan kişilerin yanınıza yaklaşmasına asla izin vermeyin. "Efendim şu firmanın yeni parfümü var. Bizler de kamuoyu araştırması yapıyoruz. Sizden rica etsek bir koklayabilir misiniz?" derlerse asla koklamayın. Koklarsanız bayıltıp, evinizi, sizi soyar soğana çevirirler. Kovun gitsin.

  • Kendini savcı ve polis olarak tanıtan dolandırıcıların yeni bir yöntemi daha ortaya çıktı.

  • Dolandırıcılar, ağına düşürdüğü vatandaşları psikolog edasıyla telefonda hipnoz edip isteklerini yapmasını sağlıyor.Son zamanlarda telefonda hipnoz yöntemiyle vatandaşı dolandırmaya çalışanların türediğine dikkat çeken Emniyet Müdürlüğü, dolandırıcıların telefonda psikolog gibi konuşup vatandaşların zayıf yönlerini bulmaya çalıştığına vurgu yaptı. Açıklamada,"Hipnotize olup trans halinde geçen kişi telefonda sürekli konuşarak bilinç altını etkileyen sahsın etkisi altına girmektedir.

  • Kişi sadece telefondaki sesi duyarak söylediklerine şartsız olarak inanmakta ve istediklerini bir an önce yerine getirmek için çaba göstermektedir. Telefon kapandığında bu trans halinden kurtulan şahıs dolandırıldığını anlaması uzun sürmemektedir. Polise bildirilen bu tür dolandırıcılık olaylarının kat kat fazlasının bildirilmediği düşünülmektedir. Dolandırıldığını söyleyen vatandaşlarımız yakın çevrelerinde alay konusu olmaktadır. Çeşitli ithamlarla suçun tamamen kendisine ait olduğu, neden inandığı, neden para gönderdiği söylenerek aşağılanmaktan korktuğu için herhangi bir resmi kuruma şikayette bulunmamaktadır. Hal böyle olunca da kendisini dolandıran şahısları cesaretlendirerek başka kişilerinde mağdur olmalarına ön ayak olmaktadırlar. Yakın çevresiyle dahi mağduru olduğu olayı paylaşmaması durumunda bir kez daha mağdur olarak suçluluk duyması işten bile değildir." denildi.

  • İnternetteki bu tuzağa dikkat edin!İnternette oyun oynarken kullanıcıların farkında olmadan bilgisayar kamerasının açılabildiği ve bu şekilde mahrem görüntülerin başkalarının eline geçebildiği tespit edildi.

  • Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri, internet ortamında vatandaşın mağduriyetine neden olan siber saldırıları önleme ve izleme çalışmaları sırasında, özellikle çocukların oynadığı bazı bilgisayar oyunlarının, siber suçlular tarafından yem olarak kullanılabildiğini belirledi.
  • İnternet bağlantılı bazı oyunlar oynanırken, kullanıcının bilgisayar kamerası açılabiliyor. Oyun oynayan kişi farkında olmadan açılan bilgisayar kamerası, bulunduğu noktadan saldırganlara görüntü aktarımını sağlıyor.
    Siber suçlarla mücadele eden yetkililer, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmadığı bilgisayarlardan internet bağlantılı oyunlar oynanmaması konusunda uyarılarda bulundu.
     
  • Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Uluslararası İlişkiler ve Mevzuat Şube Müdürü Bilal Şen , internet ortamında gerçekleşen siber saldırılar karşısında özellikle çocuk ve gençlerin mağduriyet yaşadığını belirterek, bu tür saldırılara maruz kalanların yaşadığı mağduriyetlerin bazı hassasiyetleri nedeniyle her zaman dile getirilemediğine dikkati çekti.

 



Hava Durumu
Döviz - Altın
altınaltın fiyatları
Son Dakika



















Yerel Haberler

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam99
Toplam Ziyaret152293
Neredeyiz